Foto acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese kruiden-geneeskunde
Foto chinese kruiden
moxa

Acupunctuur hooikoorts

Acupunctuur hooikoorts

Vrouw die verkouden is door hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen. In feite is het afweermechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan, histamine, om ze te bestrijden. Sommige mensen verdagen de stof niet en krijgen vervolgens last van hooikoorts.

Een grote variatie in overgevoeligheidsreacties

Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel, en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise.

Acupunctuur bij hooikoorts

Ook al kan acupunctuur met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, wij bevelen toch aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, is de behandeling gericht op het reguleren van dit afweermechanisme. Dit gebeurt door heel dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aan te brengen en de energiestroom te reguleren. Gemiddeld blijkt dat er zes behandelingen nodig zijn buiten het hooikoortsseizoen om een duidelijke klachten vermindering tot stand te brengen. Eventueel zal tijdens het hooikoortsseizoen een aantal nabehandelingen nodig zijn. In sommige gevallen kunnen ook Chinese kruiden gebruik worden.