Foto acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese kruiden-geneeskunde
Foto chinese kruiden
moxa

Acupunctuur en Fertiliteit

Acupunctuur en Fertiliteit

foto van 2 baby's

When Qi is quiet the uterus is closed. When Qi is in motion, it is opened. But this opportunity is as limited as a blink of an eye.
Zhang Jing Yue (1518-1639) 

De behandeling van onvruchtbaarheid heeft binnen de Chinese Geneeskunde een lange geschiedenis. Klassieke teksten, die behandeling van onvruchtbaarheid beschrijven, gaan terug naar 200 BC. Omdat de ontwikkelingen in de Chinese Geneeskunde ook niet stil blijven staan, is de hedendaagse behandeling van onvruchtbaarheid  volledig geïntegreerd en aangepast aan de reguliere behandelingen op het gebied van fertiliteit.

Een gebalanceerde cyclus

Middels acupunctuur, kruiden en voedingsadviezen kan de hormonale cyclus worden gereguleerd. Een optimale cyclus weerspiegelt een gebalanceerde hormoonhuishouding. 
Wanneer er sprake is er dan sprake van een normale cyclus ? Een gebalanceerde cyclus is pijnvrij, regelmatig en duurt 28-29 dagen. Er is sprake van een goede zuurgraad in de baarmoedermond. En enkele dagen voor de ovulatie is er vruchtbaar slijm aanwezig. Dit speelt een belangrijke rol speelt bij de voeding en transport van de spermacellen. De ovulatie vindt plaats rond de 13e tot de 15e dag omdat dit het optimale moment is in de ontwikkeling is van de eicel.

We weten dat het genetische materiaal van de eicellen wordt vastgelegd in het embryonale stadium van de vrouw. Maar de rijping van de eicel vind plaats onder invloed van de hormonale balans tijdens de cyclus. De acupunctuur heeft invloed op deze balans en op de doorbloeding van de follikels die de eicel moeten voeden. Ook heeft de behandeling als doel de dikte en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies te bevorderen en de doorbloeding daarvan te verbeteren, dit komt omdat de behandeling de functie van het gele lichaam bevordert en daarmee de productie van progesteron. Daarnaast is een goede afscheiding van het menstruatiebloed een voorwaarde voor het opbouwen van het baarmoederslijmvlies in de volgende cyclus. 

Effecten van acupunctuur op een rijtje

  • Normaliseert de hormonale cyclus
  • Optimaliseert de zuurgraad in de baarmoedermond 
  • Bevordert van de aanwezigheid van vruchtbaar slijm
  • Optimaliseert van de tijd van ovulatie
  • Stabiliseert de follikulaire fase
  • Bevordert rijping van de eicel
  • Zorgt voor goede opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies

De behandeling

De behandeling begint met een uitgebreide inventarisatie van eventuele klachten omtrent de cyclus en menstruatie. Hierbij worden ook de reguliere onderzoeksresultaten in beschouwing genomen. Naast de pols, tong en buikdiagnostiek wordt gehele cyclus ook in kaart gebracht middels de basale temperatuurcurve. Deze curve geeft veel informatie over de hormoonhuishouding gedurende de cyclus. 

De behandelduur is geheel afhankelijk van de oorzaak van de vruchtbaarheids problemen. In het algmeen wordt er van uitgegaan dat er minimaal 3 cycli voor nodig zijn om de hormoonhuishouding weer in balans te brengen.