Foto acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese kruiden-geneeskunde
Foto chinese kruiden
moxa

Acupunctuur bij stress

Acupunctuur bij stress

De mens is een uniek wezen dat in staat is om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel; het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond, en hoort bij het leven.

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen – en tussendoor niet kunnen ontspannen – wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of met de diagnose ‘burnout’ in de ziektewet terecht te komen.

Stress is vaak dichterbij dan u denkt

Bij het overlijden van een dierbare is het vanzelfsprekend dat iemand een periode van grote stress doormaakt. En het is algemeen bekend dat een hoge werkdruk die te lang aanhoudt gevaarlijk is. Maar ook een trouwerij of een geboorte kan stress veroorzaken. Of op vakantie gaan. Het is belangrijk om overbelasting van ons aanpassingsvermogen te voorkomen.

Luister naar uzelf

Bij het voorkomen van stress is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen wat ‘moet’ en wat ‘kan’. En te luisteren naar de waarschuwingssignalen die het lichaam ons geeft. Behandeling volgens de Chinese geneeskunde helpt bij het tot stand komen van een beter lichaamsbewustzijn. 

Acupunctuur bij stress

Een lichaam in balans is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk. Acupunctuur zal gericht zijn op het hervinden van de balans zodat er een ontspannen situatie wordt gecreëerd. De behandeling wordt meestal gecombineerd met ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen.