Foto acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese kruiden-geneeskunde
Foto chinese kruiden
moxa

Acupunctuur bij menstruatieklachten

Acupunctuur bij menstruatieklachten

Vrouw met buikpijn

Menstruatieklachten zijn meestal zo minimal aanwezig dat veel vrouwen hier nauwelijks last van ondervinden. Het komt echter ook voor dat vrouwen er ernstig last van hebben en zelfs enkele dagen niet kunnen functioneren. Menstruatieklachten staan voor een wijde variatie aan met elkaar samenhangende klachten onder invloed van hormoonwisselingen. Dat kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten zijn. Premenstruele klachten ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint. Acupunctuur maar ook de behandeling met Chinese kruiden is een goede methode om deze klachten met succes te behandelen en te voorkomen. 

Symptomen die zich voor kunnen doen vlak voor de menstruatie

Voor het begin van de menstruatie bouwt zich een spanning op die op zichzelf heel natuurlijk is. Maar bij sommige vrouwen is deze stagnatie van energie en bloed onevenredig hoog. De behandeling zal zich primair richten op het opheffen van deze stagnatie. Bekende emotionele klachten hierbij zijn stemmingswisselingen, depressie en prikkelbaarheid. Op het lichamelijke gebied; pijn of kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, gewrichtspijn, rugpijn die soms uitstraalt naar de bovenbenen of gespannen borsten of tepels. Meestal treed een combinatie van deze klachten op. De menstruatie is een cyclisch proces waarbinnen een verstoring van balans kan optreden zodat de menstruatie onregelmatig wordt, te lang aanhoudt of juist te kort duurt. Andere klachten zijn overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. 

Acupunctuur bij menstruatieklachten

Door het cyclische karakter van de menstruatie kunnen menstruatieklachten heel goed met acupunctuur worden behandeld. Ook kunnen Chinese kruiden aanbevolen worden die helpen het lichamelijke en emotionele evenwicht te herstellen. In het begin zal er wekelijks behandeld worden. Daarna wordt de behandelfrequentie afgebouwd.