Foto acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese kruiden-geneeskunde
Foto chinese kruiden
moxa

Acupunctuur bij IVF / ICSI / IUI

Acupunctuur bij IVF / ICSI / IUI

Acupunctuur vergroot de kans op zwangerschap bij IVF

Er zijn duidelijke wetenschappelijke aanwijzingen dat behandeling middels acupunctuur en Chinese kruiden de kans op succes bij IVF verhoogt.

Wetenschappers van het Christian Lauritzen Instituut in Duitsland hebben in 2002 een onderzoek gepubliceerd waaraan 160 vrouwen deelnamen.  Eén groep bestond uit vrouwen die behandeld werden met acupunctuur voor de terugplaatsing. De controlegroep betond uit vrouwen die alleen een terugplaatsing kregen. Van de vrouwen uit de controlegroep resulteerde 26,3% in een zwangerschap. Van de acupunctuurgroep werd 42,5% zwanger.
(bron: Fertility & Sterility April 2002)

Een ander onderzoek laat een verbetering zien van de kwaliteit van het sperma en een verhoging van het fertilisatie percentage zien. 
(bron: Influence of acupuncture on idiopathic male infertility in assisted reproductive technology, Zhang M, Paulus WE) 

Het aantal pogingen IVF( in vitro fertilisation) of ICSI ( intra cytoplasmatic sperm injection) wordt maar een beperkt aantal pogingen vergoedt. Om de kansen op zwangerschap te vergroten kan er gekozen worden voor ondersteuning middels acupunctuur. Ook kan de behandeling ondersteund worden met Chinese kruiden. 
De acupunctuurbehandeling kan ook worden toegepast bij ondersteuning van KI, IUI, en ICSI

Wat zijn de effecten van de acupunctuur:

  • Rustgevend effect. Spanning leidt tot een hormonale dysbalans en contracties van  eileiders en baarmoeder.
  • Stabilisering endocrien systeem.
    De hormonale balans wordt gereguleerd.
  • Vermindering van baarmoedercontracties.
    Baarmoedercontracties die normaal optreden tijdens het implanteren van het embryo worden verminderd, waardoor de kans op succes groter wordt. De Bloeddoorstroming van de baarmoeder verbeterd.

Het is raadzaam om de behandeling minimaal 3 mentruatiecycli van te voren te starten. Na een intake gesprek en een onderzoek wordt de behandeling gestart. In sommige gevallen is het nodig om zowel man als vrouw in deze fase te behandelen. De doelstelling van de behandeling is erop gericht om de voorwaarden om zwanger te worden te verbeteren.