Foto acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese kruiden-geneeskunde
Foto chinese kruiden
moxa

Acupunctuur bij bekkenklachten

Acupunctuur bij bekkenklachten

Zwanger vrouw op een oefenings bal

Zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit, hebben baat bij acupunctuur. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Gothenburg Instituut uit 2005.

Het bekken bestaat uit drie botdelen. Deze zijn met elkaar verbonden door ligamenten (banden). Tijdens de zwangerschap verweken deze ligamenten onder invloed van zwangerschapshormonen. De spieren horen dan de stabiliteit van het bekken op te vangen. Bij bekkeninstabiliteit  is de samenwerking van de spieren rond het bekken niet optimaal. Dit kan pijn en bewegingsbeperking veroorzaken.

Volgens de Chinese Geneeskunde heeft bekkeninstabiliteit te maken met een dysbalans in de meridianen. Deze meridianen zijn sterk verbonden met wat we in de Chinese geneeskunde Jing (essentie) noemen en de energie in het kleine bekken. 

Tot de conclusie dat acupunctuur een effectieve behandeling is kwamen de onderzoekers nadat ze 386 vrouwen hebben onderzocht. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld met ieder een eigen therapie. Na zes weken bleek de groep die acupunctuur kreeg het minste pijn te hebben, gevolgd door de groep die oefeningen kreeg voorgeschreven. De acupunctuur  bleek effectiever dan oefentherapie of een bekkenband. Uiteindelijk is een combinatie van fysiotherapie en acupunctuur is ideaal om de pijn bij bekkeninstabiliteit te verminderen