Foto acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese kruiden-geneeskunde
Foto chinese kruiden
moxa

Acupunctuur

Acupunctuur

vrouw onder behandeling van acupunctuur

De Chinese geneeskunde bestaat uit een aantal verschillende onderdelen waaronder de acupunctuur en kruidengeneeskunde. Maar ook voedingsleer, massage, meditatie en ontspanningsoefeningen spelen een belangrijke rol in de Chinese Geneeskunde. In Nederland zijn we vooral bekend met de acupunctuur. In China word het meerendeel van de klachten hoofdzakelijk behandeld met Chinese kruiden

Wat is Acupunctuur

Acus betekend naald en punctuur prikken, dus acupunctuur is het prikken van een dun naaldje in de huid op specifieke plaatsen op het lichaam, de acupunctuurpunten.

De energie (Qi), in ons lichaam stroomt door een netwerk van energiebanen, die meridianen worden genoemd. Deze meridianen staan weer in verbinding met de organen. De acupunctuurpunten zijn nauw verbonden met deze energiebanen. Een acupunctuurpunt is een specifieke locatie waar de meridiaan aan de oppervlakte komt. Door het aanprikken van een acupunctuurpunt kan de acupuncturist de energie├źn in de meridianen en organen reguleren. Bepaalde energie├źn kunnen worden afgeremd of juist worden gestimuleerd en energieblokkades kunnen worden opgeheven.

Energie kent twee aspecten, zowel in het lichaam als in de natuur om ons heen. Yin en Yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten, die in elkaar overgaan en elkaar aanvullen.
Voorbeelden uit de natuur zijn het dag en nacht ritme, eb en vloed. In het lichaam is de temperatuurregulatie een goed voorbeeld van het samenspel van Yin en Yang.

Een ziekte wordt gezien als een verstoring van de balans van Yin en Yang in het lichaam. Ongebalanceerde energie, een tekort aan energie en energieblokkades worden gezien als de oorzaak van lichamelijke en psychische klachten. Middels acupunctuur kunnen we de balans weer herstellen waardoor de klachten verdwijnen of aanzienlijk verminderen.

Veel klachten zijn in het algemeen goed te behandelen middels acupunctuur. Toch raden wij u aan, bij ernstige klachten, eerst uw huisarts te consulteren.

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)